Kurkuma és Tömjénfa - hatékony és széleskörű védelem a gyulladások ellen

Dátum:
2015 május 10.
 Fordította: Beleznai Szabolcs | Pitás Viktória
kurkuma-tömjénfa-kapszula

Két ősi gyógynövényt, a kurkuma és a tömjénfa (balzsamfa, Boswellia serrata) növényeket évezredek óta használják gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és ízületi gyulladás elleni hatásuk miatt. Napjainkban világszerte felfokozott érdeklődést váltanak ki a kutatókból sokoldalú, rosszindulatú folyamatokat gátló mechanizmusaik miatt. Klinikai kísérletek alapján kimutatható a kurkumin és a tömjénfa hatása a belek, a tüdő és az ízületek egészséges gyulladásszintjének kontrollálásában. Emellett segítik az egészséges agyi funkciók fenntartását és az idegsejtek védelmét.

Cikk folytatása »

Címkék: kurkuma, tömjénfa, gyulladás, ízületek, idegrendszer

Az antocianin molekulák széles spektrumú védelme

Dátum:
2014 április 21.
 Fordította: Beleznai Szabolcs | Pitás Viktória
bogyós-gyümölcsök

Számos kutatás bizonyítja, hogy a leghatékonyabb antioxidánsnak azon bogyós gyümölcsök bizonyulnak, melyek tartalmazzák az antocianin nevezetű polifenol vegyületeket. Ezek a vegyületek okozzák a vörös áfonya, fekete áfonya, bodza, fekete szeder, açaí bogyó, málna, eper, ribizli, szilva, cseresznye stb. vöröses-kékes színét. Ezek az antocianinok hatékonyan veszik fel a harcot az oxidatív stresszel szemben, mely számos betegség kiváltó oka.

Cikk folytatása »

Címkék: bogyós gyümölcsök, antocianin, daganat-megelőzés, inzulin-érzékenység, szembetegségek

Alfa-liponsav - a vitalitást támogató antioxidáns

Dátum:
2014 január 20.
 Fordította: Beleznai Szabolcs | Pitás Viktória
szolo

Az alfa-liponsav napjaink egyik legsokoldalúbb antioxidánsa. A főbb ismert antioxidánsok közül egyedül a liponsav rendelkezik azzal a kivételes képességgel, hogy mind vízoldékony, mind zsíroldékony közegben is képes kifejteni hatását. Ennek az egyedülálló tulajdonságnak köszönhetően a liponsav szervezetünk minden egyes sejtjébe (beleértve az agysejteket is) képes eljutni, és számos korral járó krónikus betegség, valamint a szív- és cukorbetegség megelőzésében aktív szerepet lát el. Azáltal, hogy a vér-agy gáton is képes áthaladni, olyan súlyos idegrendszeri és kognitív (szellemi) funkciót érintő betegségekkel is felveszi a harcot, mint pl. az Alzheimer és Parkinson kór.

Cikk folytatása »

Címkék: alfa-liponsav, mitokondrium, öregedés, inzulin-érzékenység

A rezveratrol, a szőlőmag és zöld tea polifenolok érrendszervédő hatásai

Dátum:
2013 november 17.
 Fordította: Beleznai Szabolcs | Pitás Viktória
szolo

A szőlő számos biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz, melyek közül a leginkább figyelemre méltó a rezveratrol és a proantocianinok (szőlőmag kivonat). Ezen vegyületek bizonyítottan csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mintegy 3650 tanulmányt tettek közzé a rezveratrol és a szőlőmag kivonat témakörében, melyekben azok sokrétű, sejt-, szövet-, és szervvédő hatásaikról számoltak be a népesség első 5 helyen álló halálozási okával szemben (mint például szívproblémák, rosszindulatú elváltozások és szénhidrát anyagcsere zavarok).

Cikk folytatása »

Címkék: rezveratrol, szőlőmag, zöld tea, érrendszervédelem, vérnyomás

Tokotrienolok - a 21. század E-vitaminjai

Dátum:
2013 november 9.
 Fordította: Beleznai Szabolcs | Pitás Viktória
olajpálma

Több, mint két évtizedig – tévesen – az alfa-tokoferolt azonosították E-vitaminként és tették általánosan ismertté. Az elmúlt években azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az E-vitamin 8db komplex, számottevő különbségeket mutató molekulák összessége, és ezek közül is a tokotrienol molekulák nagyon egyedi és jelentős élettani hatással rendelkeznek. Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy képesek visszafordítani az érszűkületet, csökkenteni a sztrók (agyvérzés) kockázatát, és nem utolsó sorban a tokotrienolok gátolják a ráksejtek növekedését.

Cikk folytatása »

Címkék: E-vitamin, teljes spektrum, érrendszervédelem, daganat-megelőzés

A brokkoli és a keresztesvirágú növények szerepe a rosszindulatú folyamatok elleni védekezésben

Dátum:
2013 augusztus 5.
 Fordította: Beleznai Szabolcs | Pitás Viktória
keresztesviraguak

A tudomány mai állása szerint a halálos kimenetelű rákos megbetegedések egyik elsődleges oka az elégtelen mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztás. Az átlagos európai étrendből nagyban hiányoznak azok az ételek, melyek a rákos megbetegedésekkel képesek felvenni a harcot, mint például a keresztesvirágúakhoz tartozó brokkoli, karfiol, kelbimbó, karalábé és káposzta.

Cikk folytatása »


Címkék: brokkoli, keresztesvirágúak, daganat-megelőzés, környezeti szennyezések, hormonális egyensúly

A zöld kávé egyedülálló hatásai

Dátum:
2013 május 10.
 Fordította: Beleznai Szabolcs | Pitás Viktória
zold kave

Egyes becslések szerint mintegy másfél milliárd ember túlsúlyos vagy elhízott. Ezek az emberek normál súlyú társaikhoz képest háromszor nagyobb halálozási kockázatnak vannak kitéve. Az elhízás átlagosan 8-10 évvel rövidítheti meg az életet! A probléma kezelésére megoldást jelenthet a zöld kávé kivonat, mely egy új, természetes módszer a vércukorszint és a testsúly szabályozásában.

Cikk folytatása »


Címkék: zöld kávé, vércukorszint, fogyás, inzulin-rezisztancia

Miért hízunk el, és mit tehetünk ellene?

Dátum:
2013 május 10.
 Fordította: Beleznai Szabolcs | Pitás Viktória
fogyás

“Nem azért hízunk el, mert túl sokat eszünk; azért eszünk túl sokat, mert hízunk.” Ez az egyszerű állítás teljes egészében megváltoztatja azt, amit a fogyásról gondolunk. Egyúttal azt is megmagyarázza, miért tudott évtizedekig egymás mellett élni a hagyományos diéták és edzésprogramok sokasága a nyugati világ történelmében valaha látott legnagyobb elhízási folyamattal.

Cikk folytatása »


Címkék: szénhidrátok, fogyás, inzulin-rezisztancia, pajzsmirigy